Un număr de 21 de muncitori din Sri Lanka, angajați ai unei fabrici de confecții din Focșani, județul Vrancea, au fost confirmați cu coronavirus.
Primele cazuri de infectare în rândul muncitorilor asiatici au apărut la sfârșitul lunii aprilie, atunci când doi dintre ei au fost testaţi pozitiv şi au fost internaţi la Spitalul Judeţean din Focşani. Ceilalţi au fost plasați în izolare, iar la finalul celor 14 zile au fost confirmate noile cazuri.
Astfel, în acest moment, sunt confirmate 21 de persoane, majoritatea asimptomatice, conform rezultatelor testelor făcute de specialişti.
„Cei din Sri Lanka au fost ţinuţi sub observaţie încă de când au apărut primele două cazuri. Ei au fost în izolare. Iniţial doi muncitori au fost depistaţi pozitivi, ulterior s-a ajuns la şapte. Zilele trecute au testat 47 de persoane, printre care şi doi români, şi astfel au mai găsit 21 de persoane infectate. Acestea au fost duse la secţia de Secţia de Boli Infecţiose a Spitalului Judeţean din Focşani”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii judeţului Vrancea, Adrian Creţu, citat de Mediafax.
Zilele trecute, muncitorii din Sri Lanka au protestat față de calitatea mâncării pe care o primesc în timpul izolării, însă surse din rândul instituţiilor de control din judeţul Vrancea susţin că ar avea şi alte nemulţumiri precum drepturile salariale sau condiţiile de muncă.
„Muncitorii sunt de la o fabrică de confecţii. Este o anchetă în derulare. Zilele trecute, în locul în care erau cazaţi au fost nişte nemulţumiri. Ei au reclamat mâncarea, deşi au avut mâncare şi de la Crucea Roşie”, a mai spus Adrian Creţu.
Muncitorii din Sri Lanka au fost împărţiţi, încă de la sosirea în țara noastră, în două grupuri distincte şi, astfel, s-a putut evita îmbolnăvirea unui număr mai mare de persoane.
Multe companii din România au fost nevoite să îşi trimită în somaj tehnic angajaţii sau chiar să îi concedieze, în ultimele două luni, în contextul crizei provocate de coronavirus.
Însă, această situaţie este resimţită şi de mulţi angajaţi asiatici, aflaţi în prezent în ţara noastră, care se află la mii de kilometri distanţă de casele lor, după ce au venit în România pentru a le putea asigura un trai decent familiilor lor.
Pentru mulţi dintre ei, soluţia a fost găsirea unei companii care să îi ajute atât pe partea de consiliere, cât şi cu intermedierea unui nou angajament financiar.
Astfel, prin intermediul agenţiei de recrutare şi plasare a forţei de muncă Work From Asia, parte integrantă a companiei Isrom Group, au acum parte de consiliere şi sprijin pentru obținerea unui nou job.
Compania asigură consiliere şi mediere a contractelor pentru muncitorii care provin din Asia, urmărind întreaga lor evoluţie pe teritoriul României, din momentul intrării acestora în ţară și până la plecare.
Încă din anul 2010, a intermediat sute de contracte de recrutare pentru aproape toate domeniile de business, asigurând forţă de muncă din ţări precum Vietnam, Nepal, Sri Lanka, Indonezia, Pakistan, India şi Bangladesh.
Guvernul anunța, la începutul anului trecut, că vrea să dubleze numărul de muncitori asiatici. Astfel, Guvernul și-a propus în ianuarie 2019 să mărească numărul de imigranți din state non-UE care pot să lucreze în România la 20.000 de persoane în 2019, față de 15.000 în 2018 și 8.500 în 2017, scrie Ziarul financiar.